Zomrela kaderníčka, ktorá vymyslela vyčesaný natupírovaný drdol

NETKY.SK • 14 Jún 2016, 08:39 • 2 min
Zomrela kaderníčka, ktorá vymyslela vyčesaný natupírovaný drdol

CHICAGO - Vo veku 98 rokov zomrela Američanka Margaret Vinciová Heldtová, ktorá v roku 1960 vymyslela vyčesaný natupírovaný drdol, vďaka čomu sa stala slávnou kaderníčkou. Informovala o tom v noci nadnes agentúra AP s tým, že autorka tohto legendárneho účesu skonala v piatok v seniorskom zariadení v Chicagu.

slovakia

left justify in out

Nový ženský účes - vysoký vyčesaný natupírovaný drdol - sa stal v 60. rokoch kultúrnym fenoménom a vyvinul sa do štýlu, ktorý po desaťročia nosili hollywoodske hviezdy na červených kobercoch. 

 

Drdol, v ktorom podložku vytvárajú vlastné natupírované vlasy, preslávili počas mnohých rokov kultúrne ikony ako Audrey Hepburnová či Amy Winehouseová, ale aj animovaná postavička Marge Simpsonovej. 

 

Heldtová ho vytvorila na žiadosť špecializovaného kaderníckeho časopisu, ktorý snímky jej drdolu zverejnil vo februári 1960 a podľa jeho tvaru ho nazval "úľ" (beehive hairdo). 

 

Autorka účesu v rozhovore s agentúrou AP v roku 2011 uviedla, že ju k nemu inšpiroval malý čierny zamatový klobúčik lemovaný znútra červenou čipkou. Raz v noci, keď jej rodina spala, si pustila hudbu a začala pracovať s vlasmi na hlave figuríny. A vymyslela vysoký drdol. 

 

Margaret Heldtová vyrástla v Chicagu a už ako dieťa sa veľmi rada hrávala s vlasmi. Získala štipendium na umeleckú strednú školu, ale jej rodina si nemohla dovoliť kúpiť jej cvičnú hlavu s vlasmi, ktorú musela mať, aby mala na čom cvičiť. 

 

Odstrihla preto dlhé vlasy svojej mame, prišila ich na vypchatú vrecovinu a túto pomôcku používala na praxi. Záverečné skúšky absolvovala s úspechom v roku 1935. 

 

V roku 1950 si otvorila vlastný kadernícky salón a o štyri roky nato vyhrala celoštátnu kadernícku súťaž. 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies