Zomrela Hayley Okinesová (†17), ktorá zvyšovala povedomie o svojej zriedkavej chorobe

NETKY.SK • 4 Apríl 2015, 07:39 • 2 min
Zomrela Hayley Okinesová (†17), ktorá zvyšovala povedomie o svojej zriedkavej chorobe

LONDÝN - Vo veku 17 rokov zomrela vo štvrtok Britka Hayley Okinesová, ktorá zvyšovala povedomie verejnosti o svojej zriedkavej genetickej chorobe zvanej progéria, informovala dnes agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Pri progérii dochádza k predčasnému starnutiu pri vývoji zastavenom na detskom stupni. Choroba sa začína prejavovať už od ôsmeho mesiaca veku dieťaťa. Postihnuté dieťa prestáva rásť a priberať a vo veku dvoch rokov sa začnú objavovať príznaky stareckých chorôb akými sú reuma, artritída či artérioskleróza sprevádzané častými bolesťami. Postihnuté deti sa dožívajú v priemere 12-14 rokov.

 

Ochorenie je zatiaľ nevyliečiteľné, ale Okinesová sa zapojila do testovania liekov a výskumných projektov, aby napomohla liečbu ľudí s rovnakou diagnózou, čo v noci nadnes vo vyhlásení vyzdvihla aj riaditeľka americkej nadácie Progeria Research Foundation Audrey Gordonová.

 

Keď Hayley Okinesová dovŕšila 14 rokov, vyšla jej autobiografická kniha Old Before My Time, v ktorej sa rozpísala o svojom nezvyčajnom živote.

 

Podľa vedeckých výskumov trpí na progériu na celom svete 35 chlapcov a dievčat. Toto ochorenie postihuje v priemere jedno zo štyroch až ôsmich miliónov novonarodených detí.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies