Zomrela Esma Redžepová, kráľovná rómskej hudby

NETKY.SK • 12 December 2016, 08:40 • 2 min
Zomrela Esma Redžepová, kráľovná rómskej hudby

SKOPJE – Vo veku 73 rokov dnes zomrela macedónska speváčka Esma Redžepová. Interpretka, ktorú nazývajú aj kráľovná rómskej hudby, skonala v Skopje po krátkej chorobe. O jej úmrtí informovali macedónske médiá odvolávajúce sa na členov jej rodiny.

slovakia

left justify in out

Esma Redžepová sa narodila 8. augusta 1943. Na začiatku 50. rokov minulého storočia sa začala venovať spevu, pričom spievala až takmer do smrti. Bola vedúcim hlasom v skupine svojho manžela Steva Teodosievského, ktorá sa zameriavala na rómsku a macedónsku ľudovú hudbu. V roku 1976 získala na medzinárodnom rómskom festivale v Indii menovaný titul kráľovná rómskej hudby. V roku 2010 ju organizácia National Public Radio zaradila medzi 50 najväčších hlasov sveta. V roku 2013 reprezentovala Macedónsko v Eurovision Song Contest. So spomínaným manželom vychovali 47 detí, ktoré si adoptovali. Redžepová bola tiež obhajkyňou práv rómskych žien.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies