Zomrela druhá z troch „babičiek z Lesbosu“

NETKY.SK • 16 Február 2022, 20:34 • 2 min
Zomrela druhá z troch „babičiek z Lesbosu“

ATÉNY – Vo veku 96 rokov zomrela Grékyňa Efstratia Mavrapidiová, jedna z „babičiek z ostrova Lesbos“, ktoré si vyslúžili medzinárodnú pozornosť počas poslednej masovej migračnej vlny v Európe pre pomoc preukázanú utečencom. Informovali o tom v stredu agentúra AP a grécke médiá.

slovakia

left justify in out

Mavrapidiová bola jednou z troch žien z Lesbosu, ktoré na vrchole migračnej krízy v roku 2015 na ostrove súcitne prijali tisícky utečencov prichádzajúcich z Turecka. Fotografie, na ktorých pomáhajú mladej matke a kŕmia jej dieťa z fľaše na pláži na konci ich nebezpečnej cesty, im vyslúžili prezývku „babičky z Lesbosu“, píše grécky server Ekathimerini.com.

 

 

Mavrapidiovej sestra Maritsa zomrela v januári 2019 vo veku 90 rokov a tretia zo žien, Emilia Kamvisiová, má v súčasnosti 92 rokov. Efstratia Mavrapidiová bola „pripútaná k esenciálnym záležitostiam v živote... a bola tak schopná byť matkou i babičkou všetkých detí na svete,“ napísala v súvislosti s jej utorkovým úmrtím grécka prezidentka Katerina Sakellaropuluová, ktorá sa s dvomi ženami z Lesbosu stretla v lete 2020.

 

img

 

Jej smrť podľa prezidentky znamená aj koniec generácie, ktorá predstavuje pre mladšie generácie príklad „v štedrom darovaní svojej lásky a pomoci“ bez toho, aby za to očakávala čokoľvek alebo akékoľvek uznanie, píše Ekathimerini. „Babičky z Lesbosu“ sa preslávili v čase, keď do Grécka prišlo zhruba milión ľudí z vojnou zmietanej Sýrie a ďalších krajín v nádeji, že nájdu lepší život v Európe, pripomína AP. Za súcit, ktorý prejavili prichádzajúcim utečencom, boli tri ženy z obce Skala Skamnias i ďalší obyvatelia Lesbosu v roku 2016 údajne nominovaní na Nobelovu cenu mieru.

 

Možno vás zaujme: Prezidentský palác svieti na znak solidarity s Ukrajinou v jej národných farbách



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies