Zomrela ďalšia legenda svetovej jazzovej scény Ornette Coleman

NETKY.SK • 12 Jún 2015, 09:24 • 2 min
Zomrela ďalšia legenda svetovej jazzovej scény Ornette Coleman

New York - Svetoznámy americký jazzman, hráč na saxofón Ornette Coleman, považovaný za priekopníka free jazzu, zomrel dnes v New Yorku vo veku 85 rokov.

slovakia

left justify in out

Smutnú informáciu priniesla tlačová agentúra AP s odvolaním sa na hovorcu Kena Weinsteina. Rodák z texaského Forth Worthu bol v hre na saxofón samoukom. Svojho času sa popri rôznych pomocných prácach venoval aj štúdiu harmónie a hudobnej teórie, kým sa stal i spoluhráčom takých hudobníkov ako napríklad Don Cherry alebo Charlie Haden, neskôr aj Eric Dolphy alebo Freddie Hubbard.

 

Napriek tomu, že na klubovej scéne nebol už Coleman neznámou veličinou, k prvému kontraktu s gramofónovou spoločnosťou sa dostal viac-menej šťastnou zhodou okolností, jeho aranžmán nedokázal interpretovať nikto iný.

Od 70. rokov minulého storočia rozvinul free jazz v tzv. harmolody systém.

 

Zosnulý, ktorý bol laureátom množstva ocenení, vrátane japonskej ceny Praemium Imperiale, zanechal rozsiahlu diskografiu, medzi ktorými sú aj mimoriadne vysoko hodnotené albumy The Shape of Jazz to Come, This is Our Music, Something Else!!!! alebo Change of the Century.

 

Za iný album Sound Grammar udelili Ornetteovi Colemanovi v roku 2007 iba ako druhému jazzovému hudobníkovi v histórii renomovanú Pulitzerovu cenu.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies