Zomrela bývalá ministerka spravodlivosti USA Janet Renová

NETKY.SK • 7 November 2016, 11:45 • 2 min
Zomrela bývalá ministerka spravodlivosti USA Janet Renová

MIAMI - Vo veku 78 rokov zomrela dnes Janet Renová, bývalá ministerka spravodlivosti USA vo vláde prezidenta Billa Clintona.

slovakia

left justify in out

Podľa agentúry AP úmrtie potvrdila jej vnučka Gabrielle D'Alemberte, ktorá spresnila, že Renová podľahla komplikáciám spojeným s Parkinsonovou chorobou.

 

Renová bola ministerkou spravodlivosti v rokoch 1993-2001, pričom bola prvou ženou na tomto poste v americkej vláde a súčasne po Williamovi Wirtovi (1817-1829) druhým najdlhšie pôsobiacim ministrom spravodlivosti USA.

 

Bola jednou z najuznávanejších, ale aj najrozdeľujúcejších osobností v Clintonovej vláde.

 

Kritike čelila za svoj postup pri zásahu proti vetve sekty davidiánov vo Wacu v americkom štáte Texas. Na jar v roku 2000 si zasa rozhnevala kubánsko-americkú komunitu vo svojom rodnom meste Miami, keď odobrila násilné odobratie päťročného Eliána Gonzáleza z domu jeho príbuzných, aby mohol byť vrátený otcovi na Kubu.

 

V roku 2002 sa vo voľbách neúspešne uchádzala o funkciu guvernéra štátu Florida.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies