Zomrela austrálska vojnová hrdinka Nancy Wakeová

NETKY.SK • 8 August 2011, 14:26 • 2 min
Zomrela austrálska vojnová hrdinka Nancy Wakeová

Zomrela austrálska vojnová hrdinka Nancy Wakeová - Politika Austrálčanka Nancy Wakeová, ktorá bola najvyššie vyznamenanou ženou na strane Spojencov počas druhej svetovej vojny, zomrela v nedeľu v nemocnici v Londýne, kde žila od roku 2001. Mala 98 rokov,

slovakia

left justify in out

img

Austrálčanka Nancy Wakeová, ktorá bola najvyššie vyznamenanou ženou na strane Spojencov počas druhej svetovej vojny, zomrela v nedeľu v nemocnici v Londýne, kde žila od roku 2001. Mala 98 rokov, informoval dnes na svojej stránke austrálsky denník The Telegraph.
      Wakeová, prezývaná White Mouse (Biela myš), bola od roku 2003 v opatrovateľskom ústave pre vojnových veteránov, pretože prekonala srdcový infarkt. Jej zdravotný stav sa v ostatnom čase zhoršil po tom, čo ju prijali do nemocnice s infekciou dýchacích ciest.
      Keď v roku 1940 Francúzsko obsadili nacisti, Wakeová a jej francúzsky manžel Henri Fiocca sa stali aktívnymi členmi hnutia odporu.
      Nancy Wakeová zachránila tisíce ľudských životov tým, že pripravovala únikové cesty a sabotovala nemeckú infraštruktúru.
      Briti ju zasvätili do praktík špionáže. Pripravovala 7000 členov hnutia odporu na vylodenie spojeneckých vojsk v Normandii a ocitla sa na vrchole zoznamu najhľadanejších osôb Gestapa.
      Prezývku Biela myš jej dali Nemci, pretože sa jej darilo vyhnúť sa zajatiu. Na konci vojny sa Wakeová dozvedela, že jej manželia Nemci mučili a zabili v roku 1943.
      Vo Francúzsku je považovaná za hrdinku. Dostala viacero vysokých vyznamenaní vrátane ocenenia čestnej légie Legion d'Honneur, ako aj Croix de Guerre (Vojnový kríž) a Médaille de la Résistance (medailu hnutia odporu).
      Británia jej udelila ocenenie George Medal, USA ju poctili Prezidentskou medailou slobody a v rodnej Austrálii dostala v roku 2004 vyznamenanie Companion of the Order of Australia.
Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies