Zomrela šachová legenda Dán Bent Larsen

NETKY.SK • 13 September 2010, 07:46 • 2 min
Zomrela šachová legenda Dán Bent Larsen

Zomrela šachová legenda Dán Bent Larsen

slovakia

left justify in out

img

Šachová legenda dánsky veľmajster Bent Larsen zomrel vo veku 75 rokov v Buenos Aires. Na svojej webstránke o tom informovala dánska šachová federácia.
      Larsen bol najlepším hráčom Dánska v dejinách, v 60. a 70. rokoch 20. storočia patril k svetovej špičke a obávali sa ho aj silní sovietski veľmajstri. Zomrel po krátkej chorobe vo štvrtok v Argentíne, kde sa usadil.
      V šachovej hre bol známy mimoriadne agresívnym a nekompromisným štýlom, odborníci ho označovali za "strategického romantika". Teóriu obohatil o nové idey, pomenované je po ňom jedno šachové otvorenie (1.b2-b3).
      Postúpil do štyroch turnajov kandidátov majstrovstiev sveta - negatívne ho však poznačila krutá prehra 0:6 v zápase s Američanom Robertom Fischerom v roku 1971. V "Zápase storočia" Svet vs. ZSSR v roku 1970 hral Larsen na 1. šachovnici proti majstrovi sveta Borisovi Spasskému.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies