Zomrel známy oscarový kameraman Haskell Wexler

NETKY.SK • 28 December 2015, 07:10 • 2 min
Zomrel známy oscarový kameraman Haskell Wexler

LOS ANGELES - Vo veku 93 rokov zomrel dnes známy americký kameraman, filmár a aktivista Haskell Wexler ocenený dvoma Oscarmi. Oznámila to agentúra AP s odvolaním sa na vyjadrenie Wexlerovho syna.

slovakia

left justify in out

Wexler sa narodil v roku 1922 v židovskej rodine v Chicagu a svoju dlhoročnú kariéru odštartoval po druhej svetovej vojne najskôr ako tvorca dokumentárnych filmov. K veľkorozpočtovým filmovým projektom sa dostal v 60. rokoch minulého storočia a následne sa ako kameraman podieľal na vzniku jedných z najvplyvnejších amerických filmov tohto a nasledujúceho desaťročia, napríklad V žiari noci (1967), Prelet nad kukučím hniezdom (1975) či Návrat domov (1978).

 

Vďaka svojim inovatívnym prístupom získal od Americkej filmovej akadémie dva Oscary, a to za snímky Kto sa bojí Virginie Woolfovej? (1966) a Cesta ku sláve (1975).

 

Ako jeden z mála kameramanov bol dostatočne známy aj širšej verejnosti, takže mu odhalili aj vlastnú hviezdu na hollywoodskom Chodníku slávy (Walk of Fame).

 

Haskell Wexler zomrel dnes ráno pokojne počas spánku v meste Santa Monica v Kalifornii. Uviedol to dnes jeho syn Jeff Wexler, ktorý taktiež úspešne pôsobí vo filmovom priemysle ako zvukár a bol už dva razy nominovaný na Oscara.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies