Zomrel známy klinický onkológ a pedagóg, profesor Ivan Koza

NETKY.SK • 27 August 2021, 16:00 • 2 min
Zomrel známy klinický onkológ a pedagóg, profesor Ivan Koza

BRATISLAVA - Bývalý riaditeľ NOÚ profesor Ivan Koza už nie je medzi nami. Onkológii sa venoval vyše 50 rokov.

slovakia

left justify in out

Vo veku 81 rokov zomrel významný klinický onkológ, učiteľ a bývalý riaditeľ Národného onkologického ústavu (NOÚ) v Bratislave prof. MUDr. Ivan Koza, DrSc.

 

Skúsený odborník

Onkológii sa venoval viac ako 50 rokov,  za ten čas získal viacero významných ocenení. TASR o tom informoval referát internej a externej komunikácie NOÚ.

 

Ivan Koza pripravil onkologický program pre Slovensko, je spoluautorom onkologického programu WHO. Bol autorom a spoluautorom viac ako 200 odborných publikácií. Venoval sa predovšetkým liečbe akútnych leukémií a malígnych lymfómov, sústredil sa na ochorenia prsníkov.

 

Začínal na onkológii vo fakultnej nemocnici v Martine, kde pôsobil na onkologickej aj internej klinike. Od roku 1966 pracoval v Národnom onkologickom ústave, kde viedol internú kliniku.

 

Hosťoval na univerzite v Michigane

Neskôr pôsobil aj v Onkologickom ústave v Buffale v USA, kde zaviedol alogénne transplantácie kostnej drene. Ako profesor hosťoval na Michiganskej univerzite v USA.

 

V rokoch 2001 až 2004 bol riaditeľom Národného onkologického ústavu v Bratislave. Bol tiež predsedom a členom Slovenskej onkologickej spoločnosti či dlhoročným hlavným odborníkom Ministerstva zdravotníctva SR.

 

Prednášal na Lekárskej fakulte Univerzity Komenského a tiež na Slovenskej zdravotníckej univerzite. Bol tiež konzultantom Svetovej zdravotníckej organizácie pri onkologických programoch v Srí Lanke, Indii, Sudáne a vo Švajčiarsku.

 

Erika Zimanová, zakladateľka viacerých onkologických pacientskych združen,í na neho spomína nielen ako na odborníka, ale aj ako na veľmi súcitného a empatického lekára, ktorý pomáhal svojim pacientom svojou odbornosťou, no najmä ľudským prístupom. Bol pri založení OZ pacientov, ktorých cieľom bolo hlavne podporiť ich, vliať im nádej a vytrvalosť pri liečbe ich ochorenia.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Martin Petras
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies