Zomrel známy fotograf Sam Nzima, autor slávneho snímku z obdobia apartheidu

NETKY.SK • 13 Máj 2018, 20:14 • 2 min
Zomrel známy fotograf Sam Nzima, autor slávneho snímku z obdobia apartheidu

KAPSKÉ MESTO - Vo veku 83 rokov zomrel v sobotu v Juhoafrickej republike známy fotograf Sam Nzima, ktorého preslávila fotografia z obdobia apartheidu. Informovala o tom v nedeľu agentúra AP s odvolaním sa na miestne médiá.

slovakia

left justify in out

Nzima zomrel v nemocnici v meste Nelspruit na severe Juhoafrickej republiky. Na slávnej fotografii, ktorú Nzima vytvoril v roku 1976, nesie muž v náručí umierajúceho 12-ročného chlapca postreleného políciou počas študentského protestu za lepšie vzdelanie.

 

AP pripomenula, že tento snímok svetu ukázal brutalitu vlády apartheidu, ktorá v rokoch 1948 až 1991 presadzovala rasovú hierarchiu zvýhodňujúcu belošských Juhoafričanov.

 

"Sam Nzima bol výnimočný. Jeho fotoaparát zachytil brutalitu útlaku apartheidu psychiky národa a históriu kampane odporu cez jej potlačenie až po povstanie študentov z predmestia Soweto," povedal vo vyhlásení juhoafrický prezident Cyril Ramaphosa.

 

Dodal, že umierajúci mladý chlapec menom Hector Peterson zo spomínanej fotografie sa stal symbolom vzdoru.

Po zverejnení fotografie Nzimu začali prenasledovať bezpečnostné zložky. Fotografovaniu sa už viac nevenoval.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies