Zomrel legendárny britský spevák David Bowie (†69)

NETKY.SK • 11 Január 2016, 16:24 • 2 min
Zomrel legendárny britský spevák David Bowie (†69)

LONDÝN - Vo veku 69 rokov zomrel v nedeľu britský spevák David Bowie. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na vyhlásenie spevákovho syna Duncana Jonesa na sociálnej sieti Twitter.

slovakia

left justify in out

Vo vyhlásení na oficiálnej facebookovej stránke britského speváka sa uvádza, že David Bowie "zomrel pokojne v kruhu svojej rodiny po 18-mesačnom odvážnom boji s rakovinou", informovala agentúra DPA. "Kým mnohí z vás budú zdieľať túto stratu, žiadame vás, aby ste rešpektovali súkromie jeho rodiny v čase jej smútku," uvádza vo vyhlásení.

 

David Bowie vydal 8. januára - na svoje 69. narodeniny - nový, v poradí už 25. štúdiový album s názvom Blackstar. Najnovšie dielo, obohacujúce jeho rozsiahlu a inovatívnu tvorbu, sa stretlo s priaznivou odozvou kritikov, konštatovala agentúra Reuters.

 

Magazín Rolling Stone napísal, že ide o Bowieho "najlepšie antipopové majstrovské dielo od 70. rokov".

 

David Bowie, vlastným menom David Robert Jones, sa narodil 8. januára 1947 v Londýne a patril k najvýznamnejším hudobníkom v dejinách. Oceňované je najmä jeho novátorstvo zo 70. rokov, ktoré sa prejavilo na albumoch ako The Rise And Fall Of Ziggy Stardust And The Spiders From Mars (1972), Aladdin Sane (1973), Young Americans (1975) či Heroes (1977). Na konte má viac ako dve desiatky štúdioviek, tou poslednou je Blackstar, ktorú vydal 8. januára, teda v deň svojich 69. narodenín. Medzi jeho najznámejšie skladby patria Space Oddity, Changes, Life On Mars?, Fame, Heroes, Ashes To Ashes, Under Pressure (feat. Queen), Let's Dance, China Girl alebo Dancing In The Street (feat. Mick Jagger). Podarilo sa mu získať dve Grammy, vrátane ceny za celoživotné dielo, ďalej tiež tri BRIT Awards, pričom jednu dostal za prínos britskej hudbe. V roku 2002 ho BBC označila za 29. najvýznamnejšieho Brita v dejinách. Americký magazín Rolling Stone ho v roku 2004 vyhlásil za 39. najlepšieho interpreta v dejinách a 23. najlepšieho speváka histórie. V roku 1996 ho uviedli do Rock'n'rollovej siene slávy.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies