Zomrel známy britský labouristický politik Tony Benn

NETKY.SK • 14 Marec 2014, 12:27 • 2 min
Zomrel známy britský labouristický politik Tony Benn

LONDÝN - Vo veku 88 rokov zomrel jeden z čelných predstaviteľov ľavého krídla britskej Labouristickej strany Tony Benn. Oznámila to dnes agentúra Reuters s odvolaním sa jeho rodinných príslušníkov.

slovakia

left justify in out

Tonny Benn sa narodil v roku 1925 Londýne a vrcholnej politike sa angažoval - podobne ako predtým jeho otec a starý otec - od 50. rokov. V laviciach britského parlamentu strávil ako labouristický poslanec približne päťdesiat rokov a dovedna 11 rokov pôsobil v rôznych ministerských funkciách.

Benn sa postupne vyprofiloval ako popredný zástanca ľavice v rámci Labouristickej strany a slovo "bennite" odvodené z jeho mena sa stalo v Británii synonymom pre demokratický ľavicový radikalizmus.
Dlhé roky stál na čele protivojnového zoskupenia Stop the War Coalition (StWC), ktoré agitovalo proti vojnám v Afganistane a Iraku. Bývalého labouristického premiéra Tonyho Blaira v súvislosti s Irakom obvinil z vojnových zločinov.

Na Bennovu politickú kariéru nadväzuje aj jeho syn Hillary, ktorý bol ministrom v zatiaľ poslednej labouristickej vláde pod vedením Gordona Browna. O kreslo v parlamente sa už uchádzala aj jeho 24-ročná vnučka Emily.

Tony Benn zomrel dnes ráno vo svojom dome v západnom Londýne na následky ťažkej choroby. Na túto správu okamžite reagovali slovami uznania osobnosti naprieč britským politickým spektrom, vrátane konzervatívneho premiéra Davida Camerona.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies