Zomrel známy americký herec japonského pôvodu James Shigeta

NETKY.SK • 31 Júl 2014, 10:08 • 2 min
Zomrel známy americký herec japonského pôvodu James Shigeta

LOS ANGELES - Vo veku 85 rokov zomrel v pondelok v Los Angeles americký herec japonského pôvodu James Shigeta, známy okrem iného aj z kultovej snímky Smrtonosná pasca (1988).

slovakia

left justify in out

Denník New York Times s odvolaním sa na umelcovho brata Jeffreyho Leavitta informoval, že herec podľahol následkom pľúcneho ochorenia a smrť ho zastihla v spánku.
      

Shigeta, rodák z Honolulu na Havajských ostrovoch, pochádzal z mnohopočetnej rodiny. Študoval na newyorskej univerzite a 2,5 roka strávil počas vojny na Kórejskom polostrove v amerických ozbrojených silách.  Jeho bohatá herecká kariéra je plná vzostupov a pádov: stvárnil počas nej značný počet postáv vo filmoch americkej a japonskej proveniencie i v televíznych produkciách.
      

V roku 1960 mu udelili Zlatý glóbus pre najtalentovanejšieho herca. Rovnaké ocenenie získali vtedy aj George Hamilton, Troy Donahue a Barry Coe. Zahral si tiež vo viacerých muzikáloch i dobrodružných filmoch s ázijskou problematikou.Shigeta patril podľa rebríčka Goldsea 100 medzi najviac inšpirujúcich Američanov ázijského pôvodu všetkých čias. Objavil sa i v seriáloch ako Dr. Kildare, Mission Impossible, T.J.Hooker, Jake a Tlsťoch, Hart a Hartová, ale aj Kung Fu, Magnum, Beverly Hills 90210 či SeaQuest DSV. Umelec sa pred kamerami objavil naposledy v roku 2009.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona