Zomrel výtvarník Rudolf Fila

NETKY.SK • 12 Február 2015, 15:28 • 2 min
Zomrel výtvarník Rudolf Fila

BRATISLAVA - Vo veku nedožitých 83 rokov zomrel výtvarník, pedagóg, esejista a osobnosť slovenského kultúrneho života Rudolf Fila. Výtvarník skonal v stredu 11. februára v noci, informoval o tom Denník N a agentúre SITA to potvrdila Slovenská národná galéria.

slovakia

left justify in out

Rudolf Fila (19. júla 1932 - 11. február 2015) patril k najvýznamnejším predstaviteľom slovenského výtvarného života. Narodil sa v Příbrami na Morave. Študoval maľbu na Vysokej škole výtvarných umení v Bratislave a pôsobil ako pedagóg na Škole úžitkového výtvarníctva v Bratislave. V hlavnom meste Slovenska žil aj tvoril. V tvorbe prešiel od abstraktných kompozícií k dvojvrstvovým konfrontáciám podmaľby - premaľby. Sú to zásahy, ktoré mnohokrát potláčajú respektíve vyzdvihujú pôvodnú podmaľbu alebo fotografiu. Tieto konfrontačné akcie vyústili v sérii hyperzväčšenín fragmentov ženského tela, tzv. teloviek. Jeho diela sú zastúpené v mnohých zbierkach na Slovensku, ale aj vo svete, napríklad v Národní galerii Praha, Slovenskej národnej galérii, Galérii mesta Bratislavy, tiež v galériách, múzeách a súkromných zbierkach v Maďarsku, Nemecku, Taliansku, vo Veľkej Británii či Francúzsku. 

 

Rudolf Fila mal za manželku známu reštaurátorku Dorotu Filovú a bol otcom Víta a Mareka Filu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies