Zomrel vynálezca čiernej skrinky David Warren

NETKY.SK • 21 Júl 2010, 12:01 • 2 min
Zomrel vynálezca čiernej skrinky David Warren

Zomrel vynálezca čiernej skrinky David Warren

slovakia

left justify in out

img

Vo veku 85 rokov zomrel Austrálčan David Warren, ktorý pred vyše polstoročím vynašiel čiernu skrinku pre lietadlá. Informovali o tom dnes predstavitelia austrálskeho letectva.
      Absolvent univerzity v Sydney začal pracovať na vytvorení zariadenia, ktoré by dokázalo zaznamenávať hlasy pilotov a letové údaje, v roku 1953. K nápadu ho inšpirovala nehoda prvého prúdového osobného lietadla Comet z roku 1953.
      Austrálsky úrad pre civilné letectvo však vtedy označil jeho vynález za nepoužiteľný. Peniaze na rozvíjanie projektu sa Warrenovi podarilo získať až v roku 1958, keď jeho prototyp ocenili britské úrady.
      V roku 1960 sa Austrália stala prvou krajinou, ktorá zaviedla čierne skrinky ako povinnú výbavu všetkých dopravných lietadiel. Dnes sa do civilných lietadiel umiestňujú spravidla dve zaznamenávanie zariadenia: jedno nahráva rozhovory v kokpite a druhé základné údaje súvisiace s priebehom letu.

Zdroj: TASR/DPA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies