Zomrel vnuk Mahátmu Gándhího

NETKY.SK • 8 November 2016, 10:26 • 2 min
Zomrel vnuk Mahátmu Gándhího

NAÍ DILLÍ - Vo veku 87 rokov zomrel v pondelok večer Kanu Gándhí, vnuk legendárneho indického mysliteľa a vodcu nenásilného hnutia za nezávislosť Indie Mahátmu Gándhího. Informovala o tom vládna rozhlasová stanica All India Radio.

slovakia

left justify in out

Kanu Gándhí prežil veľkú časť svojho života - 40 rokov - v Spojených štátoch, kde ako vedec spolupracoval s Národným úradom pre letectvo a vesmír (NASA) a ministerstvom obrany na konštrukcii krídla stíhacích lietadiel.

 

Jeho manželka Šivalakšmí bola profesorkou a vedeckou pracovníčkou v biomedicínskom výskumnom ústave BBRI v štáte Massachusetts. V roku 2014 sa vrátili do Indie a žili v domove pre seniorov.

 

Známa je fotografia z roku 1930, ktorá zachytáva Kanu Gándhího ako malého chlapca, ako za dlhú palicu ťahá svojho starého otca počas protestného pochodu proti britskej koloniálnej správe a proti monopolu Británie na zber soli a zvyšovaniu dane za ňu. Tento protest a následné "soľné pochody" sa považuje za kľúčovú udalosť snáh o dosiahnutie nezávislosti Indie.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies