Zomrel veterán zahraničnej rozviedky Gevork Vartanjan

NETKY.SK • 13 Január 2012, 09:47 • 2 min
Zomrel veterán zahraničnej rozviedky Gevork Vartanjan

Zomrel veterán zahraničnej rozviedky Gevork Vartanjan

slovakia

left justify in out

img

Veterán ruskej tajnej služby Gevork Vartanjan, známy najmä pre prekazenie nacistického atentátu na Teheránskej konferencii v roku 1943, zomrel v moskovskej nemocnici na rakovinu vo veku 87 rokov. Informovala o tom dnes ruská štátna televízia.
Vartanjan pracoval v zahraničnej rozviedke až do 90. rokov minulého storočia. Spolu s manželkou Goar patrili podľa správy k najúspešnejším párom agentov v sovietskej histórii.
Vartanjan vo veku 19 rokov viedol skupinu agentov, ktorí počas Teheránskej konferencie zabránili pokusu o atentát na sovietskeho diktátora Josifa Stalina, amerického prezidenta Franklina Roosevelta a britského premiéra Winstona Churchilla.
Vartanjanovu totožnosť utajovali až do roku 2000, keď mu verejne pripísali zásluhy za zmarenie atentátu. Jeho aktivity sú dodnes príkladom pri výcviku tajných agentov, uviedla televízia.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies