Zomrel veterán druhej svetovej vojny generál Imrich Gablech, Kiska: Odišiel hrdina

NETKY.SK • 16 December 2016, 10:24 • 2 min
Zomrel veterán druhej svetovej vojny generál Imrich Gablech, Kiska: Odišiel hrdina

PRAHA - Vo veku 101 rokov zomrel generál Imrich Gablech, jeden z posledných československých pilotov, ktorí počas druhej svetovej vojny slúžili v britskom kráľovskom letectve RAF. Informoval o tom dnes na Twitteri český minister obrany Martin Stropnický.

slovakia

left justify in out

Gablech sa narodil 4. novembra 1915 v slovenskej obci Hrachovište. Rodičia chceli, aby bol kňazom, ale tomuto ich želaniu sa vzoprel a v roku 1937 začal navštevovať leteckú školu v Prostějove. Po vyhlásení Slovenského štátu odletel 7. júna 1939 s vyzbrojeným lietadlom do Poľska.

 

Po tom, čo sa do útoku na Poľsko zapojil aj Sovietsky zväz, sa Gablech dostal do zajatia a bol odsúdený na päť rokov nútených prác za špionáž.

 

Keď nacistické Nemecko napadlo Sovietsky zväz, Gablecha z pracovného tábora prepustili a cez Archangeľsk sa spoločne s Poliakmi dostal do Veľkej Británie. Tam krátko pôsobil v britskom letectve RAF.

 

Závažné zdravotné problémy mu však nedovolili pokračovať v kariére letca, preto bol vycvičený za leteckého kontrolóra. Tým bol až do konca vojny na letisku Coltishall ležiacom pri meste Norwich.

 

Ako dispečer pracoval aj po návrate do vlasti - najprv na letisku v Prahe-Ruzyni, potom v Havlíčkovom Brode. Vo februári 1949 bol ako väčšina "západniarov" z armády prepustený. Dlho si nemohol nájsť prácu, nakoniec sa živil robotníckymi povolaniami.

 

V roku 2005 mu na Slovensku vyšla životopisnú kniha "Hallo, Airfield-control, go ahead! (Spomienky vojnového pilota)". Gablech získal viacero českých i zahraničných vyznamenaní a medailí.

 

Vlani, pri príležitosti svojich 100. narodenín, bol povýšený do hodnosti generála. Posledné roky života strávil Havlíčkovom Brode.


Kiska: Odišiel hrdina

 

 

 

Odišiel hrdina, zareagoval na sociálnej sieti na informáciu o úmrtí generála Imricha Gablecha prezident Andrej Kiska. Gablech zomrel dnes ráno vo veku 101 rokov. Na Twitteri o tom informoval český minister obrany Martin Stropnický. Ako pripomína slovenský prezident, Gablech bol posledný z Čechov a Slovákov, ktorí pomáhali brániť Poľsko proti Hitlerovi v prvých dňoch vojny. Pilotoval stíhačky britského kráľovského letectva (RAF), neskôr bol dôležitým dispečerom. Prežil gulag na Sibíri, kde organizoval vzburu, a aj po návrate mu komunisti strpčovali život. "Ďakujeme za Vašu odvahu, pán Gablech. Nikdy nezabudneme," vyhlásil slovenský prezident. 

 

Kiska navštívil Imricha Gablecha v máji v nemocnici. "Bol stále plný energie. S humorom sebe vlastným opisoval historky z 2. svetovej vojny, v ktorých mu išlo o život," spomína na stretnutie Kiska. „Nestačí len prežívať, musíte žiť," bola Gablechova životná rada, s ktorou sa lúčili v máji na stretnutí so slovenským prezidentom. 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies