Zomrel velikán nielen americkej rockovej scény Lou Reed

NETKY.SK • 28 Október 2013, 07:29 • 2 min
Zomrel velikán nielen americkej rockovej scény Lou Reed

LOS ANGELES - Legendárny americký spevák, multiinštrumentalista a textár Lou Reed už nie je medzi živými.

slovakia

left justify in out

O úmrtí ikony rockovej hudobnej scény, ktorá s avantgardnou formáciou Velvet Underground zanechala nezmazateľnú stopu v histórii žánru, informoval dnes večer hudobný magazín Rolling Stone vo svojom internetovom vydaní bez uvedenia príčin skonu. Umelec, ktorý sa v máji podrobil v Clevelande transplantácii pečene, zomrel v rodnom New Yorku vo veku 71 rokov.

Rodák z newyorského Brooklynu začínal v roku 1964 v rodnom meste s Johnom Caleom, aby obaja následne založili spomínanú skupinu a nahrali priekopnícky album The Velvet Underground & Nico s piesňami ako Venus In Furs či Heroín a slávnym Warholovým obalom s banánom.

Po rozchode s kolegami z Velvet Undergroundu nahral Lou Reed sólový debut s členmi skupiny Yes na Britských ostrovoch, ale ďalšou významnou kapitolou v jeho diskografii sa stala kolekcia Transformer s piesňami ako Walk On The Wild Side alebo Satellite Of Love, ktorá vznikla v produkcii Davida Bowieho.

Kariéru Lou Reeda nesprevádzali iba úspechy, ale aj sexuálne neprístojnosti a konzumácia drog hlavne v 70. rokoch minulého storočia, či neúspechy v prípade niektorých jeho hudobných projektov.

Napriek ním mu v rebríčku TOP 100 najväčších umelcov všetkých čias magazínu Rolling Stone patrí 19. priečka a v inom rebríčku rovnakého periodika TOP 100 najlepších gitaristov všetkých čias 52. miesto. O desať miest nižšie sa umiestnil v rebríčku TOP 100 najlepších spevákov všetkých čias spomínaného magazínu.

Po spoločenských zmenách v bývalom Československu pricestoval po prvý raz do Prahy už v apríli 1990, aby tu práve pre Rolling Stone pripravil rozhovor s vtedajším prezidentom Václavom Havlom. Súčasne pobyt využil aj na neplánované vystúpenie. Po ôsmich rokoch koncertoval v českej metropole v spoločnosti frontmana The Plastic People of the Universe, medzičasom zosnulého Milana Hlavsu. Lou Reed patril v deviaty januárový deň roku 2005 medzi najrenomovanejších hostí benefičného koncertu v pražskej Lucerne. Nechýbal ani na koncerte Už je to tu, ktorý v novembri 2009 pri príležitosti 20. výročia Nežnej revolúcie pripravil Václav Havel a jeho tím. Naposledy koncertoval v Prahe na scéne Divadla Archa vlani 4. júla.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies