Zomrel uznávaný český fotograf Adam Holý (†42)

NETKY.SK • 9 Júl 2016, 08:21 • 2 min
Zomrel uznávaný český fotograf Adam Holý (†42)

PRAHA - Vo veku 42 rokov skonal vo štvrtok český fotograf Adam Holý, držiteľ výročnej ceny Akadémie designu ČR za rok 2014 v kategórii fotograf roku, ktorú si vlani v marci prevzal za knihu The Overview Effect. Bol tiež autorom plagátov filmov ako Pelíšky (1999), Želary (2003) či Pouta (2009) a tiež fotografom modeliek a celebrít.

slovakia

left justify in out

O jeho úmrtí informovali české elektronické médiá s tým, že mohlo ísť o samovraždu, keďže Holý mal problémy so závislosťou od alkoholu.


Rodák z Ústí nad Labem, ktorý vyštudoval v českej metropole grafickú školu, pripisoval mimoriadny ohlas aktov, ktoré vytvoril, aj intímnemu zbližovaniu s modelkami, s ktorými dlhodobo chodil. "Púšťam si ich k telu, tým mizne moje ego a dostávam sa k jadru erosu, kde fotografie strácajú subjektívnu záťaž," uviedol v rozhovore pre týždenník Respekt. Práve to sa v plnej miere prejavilo aj na stránkach prvej fotografovej knižnej publikácie s aktmi jeho priateliek - múz, za ktorú získal spomínané prestížne ocenenie. Holého fotografie nechýbali na stránkach magazínov ako Variety, Elle, Harper's Bazaar a mnohých ďalších. Spolupodieľal sa však i na komerčných projektoch pre finančné ústavy alebo mobilných operátorov.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies