Zomrel uznávaný básnik a prekladateľ Valeri Petrov

NETKY.SK • 27 August 2014, 14:30 • 2 min
Zomrel uznávaný básnik a prekladateľ Valeri Petrov

SOFIA - Vo veku 94 rokov zomrel dnes bulharský básnik Valeri Petrov, považovaný za najvýznamnejšiu postavu súčasnej bulharskej poézie.

slovakia

left justify in out

Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na jeho rodinu, ktorá spresnila, že umelec skonal v sofijskej nemocnici na mozgovú príhodu.
     

Petrov, vlastným menom Valeri Nisim Mevorach, sa narodil 22. apríla 1920 v Sofii židovskému otcovi a bulharskej matke. Okrem básní písal aj novely, divadelné hry, filmové scenáre a knihy pre deti. Prekladal z ruštiny, taliančiny a angličtiny. Osobitný obdiv si získal prekladom Shakespearovho kompletného diela.
     

Petrov vyštudoval medicínu, počas druhej svetovej vojny pôsobil ako vojnový korešpondent. V roku 2006 mu udelili prestížnu Cenu Christa Danova za celkový prínos do bulharskej literatúry. Od roku 2003 bol akademikom na Bulharskej akadémii vied. Politicky sa vyhranil ako ľavičiar a socialista.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona