Zomrel umelecký fotograf Karol Benický

NETKY.SK • 4 August 2011, 09:56 • 2 min
Zomrel umelecký fotograf Karol Benický

Zomrel umelecký fotograf Karol Benický - Kultúra Po dlhej a ťažkej chorobe zomrel 2. augusta 2011 v Prahe vo veku 71 rokov významný československý umelecký fotograf Karol Benický.

slovakia

left justify in out

img

Po dlhej a ťažkej chorobe zomrel 2. augusta 2011 v Prahe vo veku 71 rokov významný československý umelecký fotograf Karol Benický. TASR úmrtie potvrdil Norbert Šlachta z MAX Gallery, ktorý umelca zastupoval na slovenskom trhu.
      Karol Benický sa narodil 13. apríla 1940. Rodák zo Spišských Hanušoviec bol fotografom, nakladateľom, cestovateľom, dizajnérom a iniciátorom humanitných projektov. Od roku 1991 žil v Prahe, tvoril však po celom svete. Každoročne sa mu podarilo priviesť na svet aspoň jednu obrazovú publikáciu. Zvyčajne ju nafotil v cudzine, sám si k nej napísal texty, preklady, sám sa staral o grafickú úpravu a sám si publikáciu aj vydal.
      Benický vstúpil do povedomia verejnosti i kurátorskými aktivitami, pripravoval veľké autorské výstavy. V roku 2005 pripravil Orbis pictus v Galérii Klementinum v Prahe, neskôr Svet ľudí v Galérii STV v bratislavskej Mlynskej doline, nasledovala výstava Ľudská rodina v Pardubiciach pri príležitosti medzinárodného hudobného festivalu Le Quattro Stagioni. V roku 2010 mal veľkú výstavu k 70. výročiu narodenia v Trnave v Malej synagóge.
      Karol Benický bol aj osnovateľom Medzinárodného knižného majálesu Zlatá Praha, ktorý počnúc rokom 1995 až do roku 2008 usporadúval. Za najdôležitejšie roky svojej plodnej kariéry považoval dve desaťročia strávené v jeho druhom domove, v Prahe. Na Slovensku vydal knihy ako Vrchársky chlieb, Krajina Detvou volaná, Veľký spev, ale predovšetkým Rodnú zem. Benický rodné Slovensko precestoval a poznával od roku 1970. Túlal sa i po cudzine, kde zbieral fotografický materiál pre knižné tituly, ktoré vychádzali v Prahe. Na obrazovej publikácii Veličenstvo kůň, v rámci ktorej navštívil so synom Matúšom vyše 50 krajín, robil vyše 20 rokov.
      Benický vydal okolo 30 obrazových publikácií a usporiadal zhruba rovnaký počet veľkých autorských výstav. V roku 1983 získal na II. celosvetovom bienále krajinárskej fotografie v Sydney za svoje diela prvú cenu a zlatú medailu FIAP. V roku 2002 mu v Bruseli udelili cenu Európskej únie umenia za umeleckú tvorbu. V roku 2002 dostal i Výročnú cenu Masarykovej akademie umenia v Prahe za umeleckú tvorbu.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies