Zomrel textár a libretista Tibor Grünner

NETKY.SK • 23 Máj 2016, 13:53 • 2 min
Zomrel textár a libretista Tibor Grünner

BRATISLAVA - Vo veku 88 rokov zomrel 18. mája v Bratislave textár, prekladateľ a libretista Tibor Grünner. TASR informoval Martin Jurčo z RTVS. Posledná rozlúčka bude v utorok 24. mája o 11.45 h v bratislavskom Krematóriu.

slovakia

left justify in out

Narodil sa 3. septembra 1927 v Trnave. Patril k významným osobnostiam slovenskej populárnej hudby, do ktorej zasiahol predovšetkým ako textár kľúčových diel v období rokov 1957-1990. Po štúdiách a práci v rodnom meste začínal ako člen Posádkovej hudby v Bratislave pod vedením Zdenka Mikulu, v rokoch 1968-1988 pracoval v Hlavnej redakcii hudobného vysielania bratislavského rozhlasu ako vedúci oddelenia medzinárodnej výmeny Čs. rozhlasu v Bratislave.

 

Grünner bol známy najmä ako autor viac ako 300 textov k populárnej hudbe. K najznámejším patria Až bude pokosená tráva (spievala Eva Kostolányiová), Halabala a Mať tak znovu 22 (Ivan Krajíček), Si môj (Eva Sepešiová), Máš tucet chýb (Dušan Grúň), Namaľuj mi dúhu (Gabriela Hermelyová), Zem pamätá (Karol Duchoň), Zázračné leto (vokálna skupina Bezinky).

 

Získal viacero ocenení na festivaloch Bratislavská lýra a Zlatá ruža Detva. Popri tom sa venoval aj ľudovej a dychovej hudbe. Bol napríklad pri organizovaní súťaže dychovej hudby Takú mi hudba zahraj a 14 ročníkov prehliadky nahrávok rozhlasového folklóru Prix de musique folklorique de Radio Bratislava.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona