Zomrel tenorista a rocker v jednej osobe Peter Hofmann

NETKY.SK • 1 December 2010, 08:23 • 2 min
Zomrel tenorista a rocker v jednej osobe Peter Hofmann

Zomrel tenorista a rocker v jednej osobe Peter Hofmann - Kultúra Všestranný nemecký spevák, skvelý operný tenorista a rocker v jednej osobe Peter Hofmann zomrel v noci nadnes na klinike v Selbe vo veku 66 rokov. Umelca, sužovaného už roky Parkinsonovou ch

slovakia

left justify in out

img

Všestranný nemecký spevák, skvelý operný tenorista a rocker v jednej osobe Peter Hofmann zomrel v noci nadnes na klinike v Selbe vo veku 66 rokov. Umelca, sužovaného už roky Parkinsonovou chorobou, tam len v uplynulých dňoch hospitalizovali so zápalom pľúc.
      Informáciu bulvárneho denníka Bild potvrdil pre tlačovú agentúru DPA jeden z priateľov Hofmannovcov.
      Rodák z Mariánskych Lázní, ktorý vyrastal v Darmstadte, začínal v tínedžerskom období ako člen rockových formácií, ale súťažne sa pritom venoval aj ľahkoatletickému desaťboju, pričom sa stal i dorasteneckým krajinským majstrom v skoku o žrdi.
      Vysokoškolské štúdium spevu absolvoval v Karlsruhe a svoje možnosti ďalej rozširoval ako súkromný žiak Emmy Seiberlich.
      Na opernej scéne debutoval v úlohe Tamina v Mozartovej Čarovnej flaute (1972) v Lübecku; jeho hviezda však naplno zažiarila na wagnerovských slávnostiach v Bayreuthe o štyri roky neskôr, kde sa zaskvel ako Siegmund v slávnej inscenácii Patricea Chéreaua. Súčasne sa zapísal do histórie ako vôbec najmladší predstaviteľ Parsifala. Po 14 rokov patril k neodmysliteľným interpretom na tejto prehliadke.
      Úlohy v operných opusoch Richarda Wagnera však stvárnil aj na najvýznamnejších operných scénach sveta. Kariéru operného sólistu ukončil v roku 1990.
      Paralelné pôsobenie v úlohe rockera, ktoré prinieslo umelcovi tiež uznanie a veľké komerčné úspechy jeho albumov, vrátane zlatých a platinových platní, však pokračovalo.
     Peter Hofmann prijal v roku 1990 i ponuku z Hamburgu a v tamojšej inscenácii stvárnil hlavnú postavu muzikálu Fantóm opery.
      Prvé symptómy Parkinsonovej choroby sa u interpreta objavili v roku 1994, za pomoci liekov a maximálnej sebadisciplíny ich však dokázal potlačiť a naďalej verejne vystupovať.
      O ochorení informoval verejnosť oficiálne až o päť rokov neskôr a po vianočnom koncertnom turné 2000 už s vystúpeniami skončil.
      V posledných dvoch rokoch prenikli na verejnosť aj informácie o jeho demencii, upútaní na invalidný vozík a neschopnosti postarať sa o seba a hovoriť.
      Peter Hofmann po roky podporoval výskum Parkinsonovej choroby prostredníctvom projektu, ktorý niesol jeho meno.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies