Zomrel svetoznámy vedec Stephen Hawking

NETKY.SK • 14 Marec 2018, 06:07 • 2 min
Zomrel svetoznámy vedec Stephen Hawking

LONDÝN - Popredný britský teoretický fyzik Stephen Hawking, jeden z najuznávanejších svetových vedcov, zomrel v stredu nadránom vo veku 76 rokov.

slovakia

left justify in out

Profesor skonal pokojne počas spánku doma v anglickom meste Cambridge. Úmrtie potvrdil hovorca rodiny.

 

Renomovaný vedec aj napriek ťažkému zdravotnému postihnutiu patril medzi najvplyvnejších mysliteľov súčasnosti. "Bol to veľký vedec a výnimočný muž, ktorého práca a posolstvo budú žiť mnoho rokov," uviedli vo vyhlásení jeho deti Lucy, Robert a Tim.

 

Najznámejší teoretický fyzik svojich čias Hawking písal o záhadách vesmíru, času a čiernych dierach tak zrozumiteľne, že jeho kniha "Stručné dejiny času" sa stala svetovým bestsellerom. Predalo sa z nej desať miliónov kusov. Vďaka tomu sa on sám stal jednou z najväčších vedeckých celebrít od čias Alberta Einsteina.

 

Hoci na Hawkingovo telo zaútočila amyotrofická laterálna skleróza (ALS), keď mal 21 rokov, ohromoval lekárov, keďže napriek tejto zvyčajne smrteľnej chorobe žil vyše 50 rokov. jeho geniálna myseľ slobodne prekračovala čas a priestor

 

Stephen Hawking sa narodil 8. januára 1942 v univerzitnom meste Oxford v Spojenom kráľovstve. Zhodou okolností presne 300 rokov od smrti talianskeho fyzika a astronóma Galilea Galileiho (15.2.1564-8.1.1642). Po jeho narodení prišli na svet ešte jeho sestry Mary a Philipa.

 

Charizmatický vedec, ktorý na Cambridgeskej univerzite od roku 1979 do roku 2009 zastával post takzvaného lucasiánskeho profesora matematiky (post zastával kedysi aj Isaac Newton), bol dvakrát rozvedený a zostali po ňom tri deti.

 

V roku 2014 britský režisér James Marsh natočil o Hawkingovi film Teória všetkého (Theory of Everything), v ktorom vedca stvárnil herec Eddie Redmayne.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies