Zomrel svetoznámy fotorgraf René Burri

NETKY.SK • 21 Október 2014, 09:15 • 2 min
Zomrel svetoznámy fotorgraf René Burri

ZÜRICH - Jeden z najuznávanejších fotografov 20. storočia, René Burri zo Švajčiarska, zomrel dnes v Zürichu vo veku 81 rokov na následky nádorového ochorenia. Informáciu priniesli tamojšie médiá, ako aj nemecká tlačová agentúra DPA s odvolaním sa na jeho blízkych.

slovakia

left justify in out

Fotoreportér, ktorý pracoval od 23 rokov pre agentúru Magnum Photos, sa preslávil okrem iného portrétmi juhoamerického revolucionára Che Guevaru, vrátane kultovej snímky s cigarou v ústach, ale aj majstrov výtvarného umenia, akými boli napríklad Pablo Picasso alebo Alberto Giacometti, či slávneho architekta Le Corbusiera.
      

Muž, ktorý v rámci úspešnej kariéry vystavoval už v 80. rokoch minulého storočia v Bratislave, bodoval aj cyklami z Číny, Latinskej Ameriky a oslovoval návštevníkov galérií od Havany cez Paríž a Miláno až po Naí Dillí, Tokio a New York.
      

Renné Burri bol laureátom viacerých ocenení a vyznamenaní, vrátane ceny Swiss Press Photo Life Time Achievement Award za celoživotné dielo (2011).



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies