Zomrel svetoznámy architekt Ricardo Bofill. Jeho dielo stojí aj na Slovensku!

NETKY.SK • 14 Január 2022, 17:01 • 2 min
Zomrel svetoznámy architekt Ricardo Bofill. Jeho dielo stojí aj na Slovensku!

MADRID - Španielsky architekt a urbanista katalánskeho pôvodu naposledy vydýchol v piatok. Dožil sa 82 rokov. Agentúre DPA to potvrdila jeho kancelária v Barcelone.

slovakia

left justify in out

Bofill bol odporcom racionalistického a jednotného architektonického štýlu. V roku 1963 založil ateliér Taller de Arquitectura, ktorý sídli v bývalej cementárni. Jeho firma za desaťročia realizovala množstvo architektonických a urbanistických projektov po celom svete.

 

img

Panorama Towers  

 

Jeho ateliér sa zaoberal napríklad mestským plánovaním pre Paríž, Luxemburg, Varšavu, Prahu či Madrid. Podľa historika Andrewa Ayersa patria Bofillove výtvory medzi najpôsobivejšie stavby 20. storočia.

 

Prečítajte si tiež: Patrasová: Felix bol opantaný sektou!

 

Tento architekt navrhol okrem iného medzinárodné letisko Barcelona El Prat, Katalánske národné divadlo (TNC) a Hotel W Barcelona pripomínajúci plachetnicu, ktorý je dominantou tamojšej mestskej pláže. Rozruch vyvolal aj niektorými dielami realizovanými v zahraničí, napríklad stavbou Citadel Center v Chicagu. Navrhol tiež komplex Panorama Towers v Bratislave.

 

img

Hotel W Barcelona

 

Možno vás zaujme: Sexuálny škandál princa Andrewa pokračuje. Dohoda s kráľovnou Alžbetou II.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies