Zomrel spoluzakladateľ imunológie v Československu, profesor Ivo Hána

NETKY.SK • 4 December 2017, 17:54 • 2 min
Zomrel spoluzakladateľ imunológie v Československu, profesor Ivo Hána

PRAHA - Vo veku 89 rokov zomrel Ivo Hána, ktorý bol spoluzakladateľom imunológie v niekdajšom Československu a jej prvým univerzitným profesorom v krajine.

slovakia

left justify in out

Rodák z Berouna, ktorého bývalý český prezident Václav Klaus ocenil v roku 2008 Medailou Za zásluhy o štát v oblasti vedy, bol v rokoch 1994–2003 predsedom výboru Imunologickej sekcie Československej biologickej spoločnosti ČSAV, respektíve Českej imunologickej spoločnosti. V období rokov 1982-1987 pôsobil ako šéf imunizačného centra Svetovej zdravotníckej organizácie vo viacerých rozvojových krajinách. Bol prezidentom Rady vedeckých spoločností Českej republiky.

 

Zosnulý lekár, klinický imunológ, autor viac ako 250 odborných materiálov, z ktorých takmer stovka vyšla v zahraničných periodikách, sa spoločne s profesorom Ctiradom Johnom zaslúžil o zaradenie imunológie ako samostatného predmetu do štúdijného plánu na lekárskych fakultách v ČR. Posledná rozlúčka s Ivom Hánom, o ktorého úmrtí informovali v pondelok české médiá s odvolaním sa na jeho blízkych, sa uskutoční v krematóriu v Prahe-Strašniacich vo štvrtok 7. decembra.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies