Zomrel spisovateľ a publicista Antonín Přidal

NETKY.SK • 7 Február 2017, 13:46 • 2 min
Zomrel spisovateľ a publicista Antonín Přidal

BRNO - Vo veku 81 zomrel dnes český spisovateľ, prekladateľ, pedagóg a publicista Antonín Přidal. Informoval o tom spravodajský server Novinky.cz.

slovakia

left justify in out

Antonín Přidal sa narodil 13. októbra 1935 v Prostějove. Po štúdiu jazykov na Filozofickej fakulte Univerzity J.E. Purkyňu v Brne (v súčasnosti Masarykovej univerzity) pracoval v 60. rokoch v literárno-dramatickej redakcii Československého rozhlasu.

 

Od začiatku 90. rokov začal spolupracovať s Českou televíziou. Je autorom básnických zbierok a celého radu divadelných, rozhlasových a televíznych hier - Pěnkava s Loutnou, Komedie s Quijotem, Políček č. 111, Elektrický nůž a iné.

V roku 2011 vyšiel Přidalovi výber textov z rozhlasového cyklu Potulky knihami a časem.

 

Antonín Přidal preložil diela najmä anglických a španielskych autorov, z ktorých najznámejší sú García Lorca, Patrick White, John Updike, Joseph Heller, Robert Lowell či Galway Kinnell.

 

Jeho posledným dielom bola básnická zbierka Zpovědi a odposlechy, ktorá vyšla v roku 2015.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona