Zomrel spisovateľ a filmár William Peter Blatty

NETKY.SK • 14 Január 2017, 13:49 • 2 min
Zomrel spisovateľ a filmár William Peter Blatty

BRATISLAVA – Vo veku 89 rokov zomrel americký spisovateľ a filmár William Peter Blatty, známy predovšetkým ako autor knihy Vyháňač diabla (1971) a následne ako scenárista jej rovnomennej filmovej adaptácie z roku 1973.

slovakia

left justify in out

Smutnú správu potvrdila pre agentúru Associated Press Blattyho manželka Julie Alicia. Ako uviedla, umelec naposledy vydýchol vo štvrtok v jednej z nemocníc v Bethesde v štáte Maryland. Príčinou úmrtia bol mnohopočetný myelóm. Na jeho úmrtie reagoval napríklad aj spisovateľ Stephen King, podľa ktorého Blatty napísal "jeden z najlepších hororov všetkých čias".


William Peter Blatty sa narodil 7. januára 1928 v New Yorku. Vyštudoval anglickú literatúru na The George Washington University. Zo spomínaného Vyháňača diabla sa krátko po vydaní stal bestseller, pričom po celom svete sa z neho predalo viac než desať miliónov kópií. Dielo sa dočkalo ešte väčšej slávy vďaka jeho kultovému filmovému spracovaniu od režiséra Williama Friedkina. Film s Ellen Burstyn a Lindou Blair v hlavných úlohách si vyslúžil desať nominácií na Oscara, z ktorých dve premenil na víťazstvo, vrátane sošky pre Blattyho za najlepší scenár. Umelec pritom získal za scenár aj Zlatý glóbus.

 

Snímke sa celosvetovo podarilo utŕžiť 400 miliónov dolárov a kritici ju naďalej označujú za jeden z najlepších hororových filmov všetkých čias. Blatty ďalej uviedol na trh knihu The Ninth Configuration (1978) a o dva roky neskôr sa ako scenárista a režisér postaral o jej rovnomennú filmovú adaptáciu, ktorá mu vyniesla Zlatý glóbus za najlepší scenár. V roku 1983 mu vyšla kniha Legion, ktorú podľa svojho scenára spracoval v snímke Vyháňač diabla 3 (1990). Na konte má tiež knihy Elsewhere (2009), Dimiter (2010, v českom preklade vyšla ako Dimiter - Příběh agenta vyslaného peklem) či Crazy (2010). Ako scenárista sa podieľal aj na snímkach Komisár Clouseau na stope (1964), Čo si robil cez vojnu, ocko? (1966), Darling Lili (1970) či seriáli The Exorcist (2016).

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies