Zomrel spevák Karel Štědrý, ktorého preslávil hit Mám malý stan

NETKY.SK • 7 November 2017, 12:59 • 2 min
Zomrel spevák Karel Štědrý, ktorého preslávil hit Mám malý stan

PRAHA – Bol hviezdou najmä v 60. a 70. rokoch; po roku 1989 úspešne podnikal, prepadla ho Alzheimerova choroba. Zomrel vo veku 80 rokov.

slovakia

left justify in out

Populárny spevák bol spojený s divadlom Semafor a preslávil sa duetom Mám malý stan, ktorý naspieval s Waldemarom Matuškom v roku 1962. Rodák z Prahy sa na prianie matky stal inžinierom v odbore železničného staviteľstva, ale tejto profesii sa nikdy nevenoval. Od mladosti amatérsky spieval.

 

V roku 1958 sa K. Štědrý stretol s Jiřím Suchým a Jiřím Šlitrom, s ktorými o rok neskôr založil legendárne divadlo Semafor. Pôsobil tam ako spievajúci herec, účinkoval napríklad v predstaveniach Člověk z půdy alebo Taková ztráta krve. Najviac sa preslávil ako spevák, napríklad aj duetami ako Milenci v texaskách s Josefom Zímou či Potkal potkan potkana s Jiřím Suchým. Pravdepodobne najpopulárnejšia bola pieseň Mám malý stan. Svoje dve dcéry Štědrý pomenoval podľa semaforských hitov Zuzana a Tereza, ktoré však spieval Waldemar Matuška.

 

K. Štědrého si diváci môžu pamätať tiež z drobných úloh vo filmoch Noc na Karlštejně, kde hral zbrojnoša, alebo Trhák, kde stvárnil inseminátora. V televízii v 80. rokoch moderoval program Diskotéka pre starších a pokročilých. Po roku 1989 sa síce neprestal venovať umeleckej dráhe, popritom sa však pustil aj do podnikania - v Česku zavádzal nápojové automaty. Informoval portál iDNES.cz.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Filin

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona