Zomrel "slepý šejk", odsúdený za pomoc pri teroristickom útoku v roku 1993

NETKY.SK • 19 Február 2017, 09:30 • 2 min
Zomrel "slepý šejk", odsúdený za pomoc pri teroristickom útoku v roku 1993

WASHINGTON - Vo veku 78 rokov zomrel v USA Omar Abdel Rahman, prezývaný aj "slepý šejk", ktorý si vo väzení odpykával doživotný trest za viaceré trestné činy súvisiace s terorizmom vrátane pomoci pri útoku na Svetové obchodné centrum (WTC) v New Yorku v roku 1993.

slovakia

left justify in out

Kenneth McKoy z nápravnovýchovného zariadenia v meste Butner v Severnej Karolíne informoval, že Rahman zomrel v sobotu vo väzenskej nemocnici po dlhom boji s cukrovkou a koronárnou chorobou srdca.

 

Rahman, pôvodom z Egypta, bol kľúčovým duchovným vodcom celej generácie islamských militantov. V roku 1990 ušiel z Egypta do Spojených štátov.

 

Pri bombovom atentáte na WTC 26. februára 1993 zahynulo šesť ľudí a ďalších 1000 osôb utrpelo zranenia. Rahmanova skupina plánovala vyhodiť do povetria aj budovu sídla OSN v New Yorku a viacero mostov a tunelov vedúcich do mesta.

 

Hoci Rahmanova skupina bola v spojení s organizáciou al-Káida Usámu bin Ládina, ktorej atentátnici napokon uspeli v atentáte na WTC, podľa amerických úradov chýbali dôkazy, ktoré by spájali Rahmana s teroristickými útokmi z 11. septembra 2001.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katka Štefunková

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona