Zomrel slávny fotograf tureckého pôvodu Göksin Sipahioglu

NETKY.SK • 6 Október 2011, 18:11 • 2 min
Zomrel slávny fotograf tureckého pôvodu Göksin Sipahioglu

Zomrel slávny fotograf tureckého pôvodu Göksin Sipahioglu

slovakia

left justify in out

img

Slávny fotoreportér tureckého pôvodu Göksin Sipahioglu, ktorý stál pri zrode francúzskej fotoagentúry SIPA, zomrel dnes po prevoze do Americkej nemocnice v Paríži vo veku 84 rokov.
Rodák z Izmiru bol dlhý čas spravodajcom tureckého denníka Hürriyet. V roku 1973 sa v Paríži stal jedným zo spoluzakladateľov fotoagentúry SIPA, ktorá sa spoločne s fotokanceláriami Gamma a Sygma zaslúžila v 70. rokoch minulého storočia o to, že sa francúzska metropola stala hlavným mestom fotožurnalistiky. Zosnulý stál pri tom po tri desaťročia na čele spomínanej agentúry, ktorá má i v súčasnosti okolo stovky zamestnancov, vrátane 25 fotoreportérov a viac ako 600 spolupracovníkov v rôznych končinách planéty.
Göksin Sipahioglu nechýbal pri viacerých významných udalostiach 20. storočia, od kubánskej krízy, počas ktorej sa svet ocitol na prahu tretej svetovej vojny cez obrodný proces v bývalom Československu známy pod názvom Pražská jar až po teroristický útok na izraelskú výpravu na OH v Mníchove.
Medzi jeho ďalšie známe fotografie patria však napríklad aj patrolujúca kubánska milicionárka v októbri 1962, v období kubánskej krízy alebo francúzska študentka, ktorá ozdobuje kvetinou čiapku prekvapeného francúzskeho policajta v čase študentských nepokojov v Paríži 1968. To isté však platí aj o ozbrojenom vojakovi-dieťati z kambodžského mesta Phnom Pénh, krátko po vstupe Červených kmérov do mesta v máji 1970, či unavenej, skôr narodenej Číňanke po cvičení taiči.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies