Zomrel slávny džezový skladateľ a pianista Dave Brubeck

NETKY.SK • 5 December 2012, 20:01 • 2 min
Zomrel slávny džezový skladateľ a pianista Dave Brubeck

Zomrel slávny džezový skladateľ a pianista Dave Brubeck - Kultúra Vo veku nedožitých 92 rokov zomrel dnes slávny džezový pianista a skladateľ Dave Brubeck. Oznámil to jeho dlhoročný manažér a producent, dirigent Russell Gloyd.

slovakia

left justify in out

img

Vo veku nedožitých 92 rokov zomrel dnes slávny džezový pianista a skladateľ Dave Brubeck. Oznámil to jeho dlhoročný manažér a producent, dirigent Russell Gloyd.

Brubeck zomrel dnes ráno v nemocnici v Norwalku v americkom štáte Connecticut, iba deň pred svojimi 92. narodeninami. Cestou na pravidelnú kontrolu u kardiológa mu zlyhalo srdce, uviedol Gloyd.

Brubeck patril medzi posledné žijúce legendy zlatej éry džezu. Jeho kariéra sa začala po druhej svetovej vojne. V roku 1951 založil kvarteto The Dave Brubeck Quartet a stal sa prvým predstaviteľom moderného džezu, ktorý sa dostal na titulnú stranu časopisu Time - bolo to 8. novembra 1954. 

Album Time Out z roku 1959 sa stal prvou džezovou LP platňou, ktorej predaj prekročil milión kusov. Dodnes patrí k najlepšie predávaným džezovým albumom všetkých čias. Začína sa s piesňou Blue Rondo a la Turk v netradičnom rytme a je na ňom aj jeho najznámejšia skladba Take Five, ktorá sa v roku 1961 dostala do rebríčka najpredávanejších singlov časopisu Billboard.

V roku 1996 získal Brubeck hudobnú cenu Grammy za celoživotný prínos a v roku 2009 ocenenie Kennedyho centra.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies