Zomrel skladateľ a dirigent Peter Maxwell Davies

NETKY.SK • 14 Marec 2016, 16:39 • 2 min
Zomrel skladateľ a dirigent Peter Maxwell Davies

LONDÝN - Vo veku 81 rokov zomrel dnes anglický hudobný skladateľ a dirigent Peter Maxwell Davies, ktorý viac ako desaťročie slúžil britskému kráľovskému dvoru.

slovakia

left justify in out

Podľa jej vyjadrenia Davies podľahol leukémii, pričom skonal vo svojom dome na škótskom súostroví Orkneje.


Davies bol jedným z najznámejších súčasných britských skladateľov, uvádza agentúra AP. Dovedna skomponoval asi 300 hudobných diel vrátane opier The Lighthouse (Maják, 1980), Taverner (1972), či Eight Songs for a Mad King (Osem piesní pre šialeného kráľa, 1969). Jeho posledným dielom je opera pre deti The Hogboon, ktorú v júni uvedú v Londýnskom symfonickom orchestri, spresnila britská spravodajská stanica BBC.


V roku 1987 bol Peter Maxwell Davies povýšený do šľachtického stavu a v roku 2004 sa stal dvorným skladateľom kráľovnej Alžbety II., keď mu bola udelená čestná funkcia dvorného skladateľa Master of the Queen's Music. Ide o hudobný ekvivalent čestného ocenenia Poet Laureate, aký dostávajú význační literáti. Od držiteľa titulu Master of the Queen's Music sa očakáva, že bude pre kráľovský dvor tvoriť hudbu pre rôzne významné príležitosti.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies