Zomrel singapurský expremiér Lee, zakladateľ moderného štátu

NETKY.SK • 23 Marec 2015, 08:00 • 2 min
Zomrel  singapurský expremiér Lee, zakladateľ moderného štátu

SINGAPUR - Bývalý singapurský premiér Lee Kuan Yew, ktorý si získal uznanie ako zakladateľ moderného Singapuru, v pondelok zomrel vo veku 91 rokov.

slovakia

left justify in out

Vláda mestského štátu v juhovýchodnej Ázii úmrtie oznámila necelé dva mesiace po tom, ako dlhoročného lídra hospitalizovali s rozsiahlym zápalom pľúc. Lee stál na čele singapurského vedenia v rokoch 1959 až 1990, pričom počas svojho pôsobenia premenil kedysi ospalý prístav na jedno z najbohatších obchodných a finančných centier sveta. Uznávaným bol napriek autoritárskym praktikám vrátane prísnych obmedzení slobody prejavu, ktoré označoval za potrebné v záujme udržania stability v národnostne a nábožensky zmiešanom štáte. Zármutok nad úmrtím už vyjadrili generálny tajomník OSN Pan Ki-mun či prezident USA Barack Obama, zatiaľ čo singapurská vláda vyhlásila sedemdňový štátny smútok. Singapur si tento rok pripomína 50. výročie nadobudnutia nezávislosti.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies