Zomrel severokórejský generál, ktorý podľa všetkého nariadil útoky na Južnú Kóreu

NETKY.SK • 11 Máj 2015, 09:36 • 2 min
Zomrel severokórejský generál, ktorý podľa všetkého nariadil útoky na Južnú Kóreu

SOUL - Vo veku 77 rokov zomrel severokórejský generál Kim Kjok-sik, o ktorom sa predpokladá, že v roku 2010 nariadil dva útoky na Južnú Kóreu s 50 obeťami na životoch.

slovakia

left justify in out

Ako informovala agentúra AP, severokórejský denník Rodong sinmun dnes uviedol, že generál uplynulú nedeľu podľahol akútnemu zlyhaniu dýchacieho ústrojenstva. Kim bol do roku 2013 náčelníkom generálneho štábu severokórejskej armády a zastával aj funkciu ministra armády, čo je ekvivalent postu ministra obrany.

 

Predpokladá sa, že patril k najradikálnejšiemu krídlu v severokórejskej armáde a v Južnej Kórei je považovaný za jedného z hlavných vinníkov za ostreľovanie prihraničného ostrova Jonpchjong, kde v novembri 2010 pri ničím nevyprovokovanej delostreleckej paľbe zahynuli dvaja vojaci a dvaja civilisti a ďalší 15 utrpeli zranenia.

 

Zodpovedný je údajne aj za zničenie juhokórejskej vojnovej lode Čchonan, ktorá sa v marci 2010 zlomila a potopila v Žltom mori. Oficiálna príčina tejto havárie nie je zistená, ale Južná Kórea tvrdí, že loď sa potopila po zásahu severokórejského torpéda. Zahynulo pritom 46 členov posádky. KĽDR zodpovednosť za útok odmieta.

 

Oba incidenty vyhrotili napätie vo vzťahoch medzi oboma Kóreami, medzi ktorými od vojny z 50. rokov minulého storočia panuje len prímerie. Mierová zmluva nebola doteraz uzavretá, pretože KĽDR ju chce podpísať iba s USA, bez účasti Južnej Kórey.

 

Japonská agentúra Kjódó informovala, že Kim podľahol rakovine. Po odvolaní z funkcie náčelníka generálneho štábu severokórejských ozbrojených síl prestal zohrávať významnú roku v politickom živote KĽDR. Predpokladá sa preto, že jeho smrť nebude mať nijaký vplyv na situáciu v severokórejských ozbrojených silách.

 

Juhokórejské ministerstvo pre zjednotenie odmietlo Kimovu smrť komentovať.

 

Severokórejská tlač označila Kimovo úmrtie za veľkú stratu, pričom pripomenula, že za prácu a zásluhy o vlasť dostal viacero vyznamenaní. Incidenty z roku 2010 severokórejská tlač nepripomenula.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies