Zomrel šéf niekdajšej Pinochetovej tajnej polície Manuel Contreras

NETKY.SK • 8 August 2015, 17:22 • 2 min
Zomrel šéf niekdajšej Pinochetovej tajnej polície Manuel Contreras

SANTIAGO - Manuel Contreras, šéf niekdajšej obávanej tajnej polície čilského diktátora Augusta Pinocheta, zomrel v piatok vo veku 86 rokov.

slovakia

left justify in out

Príčinou jeho úmrtia bola rakovina hrubého čreva, oznámila dnes agentúra Reuters.

 

Po tom, ako na verejnosť prenikla správa o jeho smrti, pred vojenskou nemocnicou v čilskom hlavnom meste Santiago, kde ho v priebehu týždňa po zhoršení stavu hospitalizovali, sa zišli desiatky oslavujúcich ľudí, ktorí skandovali: "Vrah!"

 

Contreras stál v 70. rokoch na čele Úradu štátnej spravodajskej služby (DINA), neslávne známej prenasledovaním politických spojencov socialistického prezidenta Salvadora Allendeho, ktorý počas prevratu v roku 1973 spáchal samovraždu.

 

Dosiaľ bolo DINA pripísaných približne 400 zločinov vrátane únosov a vrážd, z ktorých sa niektoré odohrali aj v zahraničí. Desiatky ďalších prípadov stále prešetruje súd. Contrerasa za porušovanie ľudských práv poslali za mreže na 505 rokov.

 

Počas Pinochetovej vlády v rokoch 1973-1990 zomrelo alebo za záhadných okolností zmizlo pričinením tajnej polície viac než 3000 osôb, zatiaľ čo ďalších 28.000 ľudí vrátane súčasnej čilskej prezidentky Michelle Bacheletovej bolo mučených.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies