Zomrel scenárista filmu Rebel bez príčiny Stewart Stern

NETKY.SK • 8 Február 2015, 11:49 • 2 min
Zomrel scenárista filmu Rebel bez príčiny Stewart Stern

USA - Vo veku 92 rokov zomrel americký scenárista Stewart Stern. Naposledy vydýchol 2. februára v nemocnici v Seattli na rakovinu.

slovakia

left justify in out

Veterán z druhej svetovej vojny, ktorý napísal scenár kultového filmu Rebel bez príčiny (1955) s Jamesom Deanom a Nataliou Wood, mal nádor na mozgu. Podľa rodinných príslušníkov bol Stern "obklopený nadchádzajúcou generáciou filmárov a scenáristov, ktorých bol mentorom a ktorých inšpiroval, a taktiež rodinou a priateľmi, ktorí prišli z celej krajiny, aby sa pred tým, ako zomrel, zúčastnili na dvojtýždňovej vigílii".

 

Scenárista Stewart Stern má na konte dve nominácie na Oscara. Prvú získal spolu s Alfredom Hayesom vďaka snímke Teresa (1951) a ďalšiu vďaka romantickej dráme Rachel, Rachel (1968). Udelili mu Primetime Emmy Award či cenu Asociácie amerických scenáristov (Writers Guild of America - WGA). Podieľal sa aj na scenároch snímok ako The Rack (1956), The James Dean Story (1957), Thunder in the Sun (1959), The Outsider (1961), Škaredý Američan (1963) alebo Letné nádeje, zimné spomienky (1973). 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona