Zomrel saudskoarabský kráľ Abdalláh

NETKY.SK • 23 Január 2015, 10:22 • 2 min
Zomrel saudskoarabský kráľ Abdalláh

RIJÁD - Saudskoarabský kráľ Abdalláh zomrel. Kráľovstvo povedie jeho nevlastný brat Salmán, oznámila dnes saudskoarabská štátna televízia.

slovakia

left justify in out

"Jeho výsosť Salmán bin Abdalazíz as-Saúd a všetci členovia rodiny a celý národ smútia za strážcom dvoch svätých mešít kráľa Abdalláha bin Abdalazíza, ktorý zomrel dnes ráno presne o jednej hodine," citovala z vyhlásenia štátnej televízie spravodajská stanica BBC. Podľa nej Abdalláh zomrel v metropole Rijád v nemocnici, kde bol hospitalizovaný niekoľko týždňov so zápalom pľúc.
      

Viaceré médiá informovali, že Abdalláh zomrel vo veku 90 rokov. Stanica BBC uvádzala 91 rokov s tým, že jeho skutočný dátum narodenia je predmetom sporov. Abdalláh vymenoval Salmána (79) za korunného princa v roku 2012. Teraz sa stal korunným princom nevlastný brat Salmána i Abdalláha, 69-ročný princ Mukrín - bývalý šéf spravodajskej služby, uviedla agentúra AP.

 

Americký prezident Barack Obama vyjadril sústrasť nad smrťou Abdalláha. "Ako líder bol vždy čestný a odvážny vo svojom presvedčení. Jedným z jeho presvedčení bola pevná a vášnivá viera v dôležitosť americko-saudských vzťahov ako sily pre stabilitu a bezpečnosť na Blízkom východe i mimo neho. Blízkosť a sila partnerstva medzi našimi krajinami je súčasťou dedičstva kráľa Abdalláha," citovala z vyhlásenia Obamu agentúra Reuters.
      

Abdalláh bol podľa AP silným americkým spojencom, ktorý sa zapojil do boja proti teroristickej sieti al-Káida a snažil sa aj modernizovať ultrakonzervatívne kráľovstvo reformami vrátane väčších príležitostí pre ženy.
      

Na regionálnej úrovni bolo zrejme Abdalláhovou najvyššou prioritou postaviť sa šiitskému Iránu. Podporoval sunnitov bojujúcich proti spojencom Teheránu v niekoľkých krajinách. Nenávisť medzi šiitmi a sunnitmi sa najviac prejavila vo vojne v Sýrii.
      

Abdalláh sa stal kráľom v roku 2005, kráľovstvo však riadil už od polovice 90. rokov, kedy jeho nevlastný brat kráľ Fahd utrpel vážnu porážku. Od roku 2005 bol Abdalláh už niekoľkokrát hospitalizovaný. V roku 2012 absolvoval operáciu uvoľneného väziva v chrbte. O dva roky na to ho operovali v USA, kde mu zistili, že má v chrbtici krvnú zrazeninu a vyskočenú medzistavcovú platničku.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies