Zomrel samizdatový autor Ivan Kadlečík

NETKY.SK • 16 Júl 2014, 09:41 • 2 min
Zomrel samizdatový autor Ivan Kadlečík

BRATISLAVA – Známy autor samizdatovej literatúry, disident Ivan Kadlečík zomrel v utorok 15. júla vo veku 76 rokov, agentúre SITA to potvrdilo Literárne informačné centrum.

slovakia

left justify in out

Literárne informačné centrum zatiaľ termín poslednej rozlúčky so spisovateľom nepozná, rovnako to ešte nevedeli povedať ani na obecnom úrade v Pukanci, kde významný literát žil.

 

Spisovateľ a esejista Ivan Kadlečík sa narodil 8. apríla 1938 v Modre. Vyštudoval Filozofickú fakultu Univerzity Komenského a pracoval ako novinár. V rokoch 1968-70 bol šéfredaktorom periodika Matičné čítanie, ktoré vychádzalo v Martine, od roku 1970 pracoval v Biografickom ústave Matice slovenskej. Pre politické postoje, ktoré vyslovoval vo svojich publicistických prácach, bol prepustený zo zamestnania a počas normalizácie nemohol publikovať, jeho práce vychádzali v samizdate. Od konca 70. rokov žil Ivan Kadlečík v Pukanci. Po novembri vydal niekoľko kníh, jeho korešpondencia s českým spisovateľom Ludvíkom Vaculíkom vyšla pod názvom Poco rubato, eseje vyšli napr. v knihách Hlavolamy, Vlani ako dnes, Žiť sa dá len autobiograficky, Rapsódie a miniatúry, Chronoskop a mnohých ďalších. Venoval sa aj hre na organ, bol znalcom diela J. S. Bacha a určitý čas pôsobil v Pukanci tiež ako organista. Ivan Kadlečík je nositeľom Ceny Dominika Tatarku, Radu Ľudovíta Štúra II. triedy a Ceny Jána Langoša. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies