Zomrel Robin Gibb – prezident CISAC

NETKY.SK • 21 Máj 2012, 23:27 • 2 min
Zomrel Robin Gibb – prezident CISAC

Zomrel Robin Gibb – prezident CISAC

slovakia

left justify in out

img

Dňa 20.5.2012 zomrel vo veku 62 rokov skladateľ, textár a spevák skupiny Bee Gees – Robin Gibb, ktorý bol zároveň prezidentom organizácie CISAC (Medzinárodné spoločenstvo zväzov autorov a skladateľov), ktorej je SOZA plnoprávnym členom už  42 rokov. Robin a jeho bratia Barry a Maurice tvorili jeden z najúspešnejších skladateľských tímov v histórii pop music. Ako prezident CISACu bol Robin Gibb posledných 5 rokov neúnavným bojovníkom za záujmy troch miliónov autorov z celého sveta združených v 232 ochranných organizáciách CISACu v 121 krajinách sveta. Svoju pozíciu prezidenta organizácie a zároveň jedného z najpopulárnejších skladateľov využíval predovšetkým k presviedčaniu vládnych a legislatívnych autorít, aby podporovali tvorcov a dbali na ochranu hodnôt autorského práva.
      V júni 2010 bol Gibb po prvom volebnom období vo funkcii prezidenta CISACu opäť jednohlasne zvolený na ďalšie trojročné prezidentské obdobie. Pri tejto príležitosti uviedol: „Prezidentský úrad CISACu je funkciou, ktorú si nesmierne vážim, keďže ako skladateľ som vášnivým zástancom systému kolektívnej správy práv prostredníctvom autorských zväzov. Zatiaľ čo celý kultúrno-zábavný sektor je na rázcestí, rád by som využil tento nový mandát na pomoc v zdokonaľovaní systému správy práv, ktorý by bol udržateľný aj v digitálnom veku a zároveň uspokojil požiadavky verejnosti na jednoduchý prístup k všetkým našim dielam, zachovávajúc práva a záujmy všetkých dotknutých osôb vrátane primeraných odmien pre tvorcov za použitie ich diel.“
      Robin Gibb tak nebol len hlasom jednej generácie, ale predovšetkým osobnosťou, ktorá sa podujala neoblomne zastupovať a brániť význam autorských práv na celom svete.
      Slovenský ochranný zväz autorský, ako člen organizácie CISAC, stráca v Robinovi Gibbovi váženého a vplyvného prezidenta, kolegu a priateľa. Zároveň vyjadruje hlbokú sústrasť jeho manželke Dwine a celej smútiacej rodine.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona