Zomrel režisér klipu k skladbe Bohemian Rhapsody od skupiny Queen

NETKY.SK • 19 Január 2023, 21:00 • 2 min
Zomrel režisér klipu k skladbe Bohemian Rhapsody od skupiny Queen

LONDÝN - Gitarista britskej rockovej skupiny Queen, sir Brian May, vzdal poctu Bruceovi Gowersovi, ktorý režíroval prelomový videoklip Bohemian Rhapsody (1975).

slovakia

left justify in out

Gowers zomrel 15. januára vo veku 82 rokov v americkom štáte Kalifornia. "Bruce bol architektom nášho videoklipu k skladbe Bohemian Rhapsody a k mnohým ďalším," povedal May, ktorého v stredu citovala spravodajská stanica BBC News. Gowers počas svojejkariéry získal niekoľko prestížnych cien. Spolupracoval s viacerými slávnymi interpretmi vrátane Michaela Jacksona či The Rolling Stones. "V rockovej komunite bude veľmi chýbať a určite sa naňho nikdy nezabudne. Jeho rodine vyjadrujeme hlbokú sústrasť," povedal 75-ročný May.

 

Gowersovi sa videoklipom k skladbe Bohemian Rhapsody podľa bubeníka skupiny Rogera Taylora (73) podarilo vytvoriť "skutočne úspešný a propagačný nástroj" Queenu. Táto epická pieseň je tretím najpredávanejším singlom všetkých čias v Spojenom kráľovstve. V roku 1975 bola deväť týždňov na vrchole britskej hitparády a v roku 1991 sa po smrti speváka Freddieho Mercuryho vrátila na prvé miesto. Nakrúcanie trvalo len tri hodiny a stálo 3500 libier. Išlo o prvý odvysielaný videoklip v britskej hudobnej relácii Top of the Pops.

 

 

Gowers pre skupinu Queen režíroval aj videoklipy k skladbám Somebody to Love či You're My Best Friend. Spolupracoval aj so skupinami Genesis, Bee Gees, Rush, Santana, Kiss, Toto, Supertramp alebo Kansas. Gowers režíroval aj projekty ako Live 8 (2005), Live Earth (2007) či prvý inauguračný koncert prezidenta USA Billa Clintona pri Lincolnovom pamätníku vo Washingtone (1993). 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona