Zomrel režisér a scenárista Jacques Rouffio

NETKY.SK • 11 Júl 2016, 08:12 • 2 min
Zomrel režisér a scenárista Jacques Rouffio

PARÍŽ - Vo veku 87 rokov zomrel v piatok v Paríži francúzsky režisér a scenárista Jacques Rouffio. Informovali o tom cez víkend francúzske médiá. Medzi jeho najznámejšie diela patrí dráma Pútnička zo Sans-Souci z roku 1982, posledný film herečky Romy Schneiderovej.

slovakia

left justify in out

Rouffio sa narodil 14. augusta 1928 v Marseille. Dlhé roky pôsobil ako asistent známych francúzskych režisérov. Prvý celovečerný film L'Horizon (Obzor) nakrútil až v roku 1967. V 70. rokoch zaznamenal úspech s filmami Violette a Francois (1977) s Jacquesom Dutroncom, Isabelle Adjaniovou a Sergeom Reggianim v hlavných úlohách, a Cukor (1978), v ktorom si zahral Gérard Depardieu.

 

Rouffiovými obľúbenými hercami boli okrem Depardieua aj Jean Carmet a Michel Piccoli.

 

Práve s Piccolim a Romy Schneiderovou nakrútil v roku 1982 drámu Pútnička zo Sans-Souci o oneskorenej pomste nemeckému nacistickému diplomatovi. Schneiderová zomrela len niekoľko týždňov po premiére.

 

Rouffio nakrútil ešte tri filmy. Snímkou L'Orchestre Rouge ukončil v roku 1989 svoju kariéru režiséra celovečerných filmov.

 

Bývalý predseda filmového festivalu v Cannes Gilles Jacob označil Rouffia za jedného z francúzskych režisérov, ktorí kameru namierili na "nehanebnosti a čachre" v spoločnosti.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona