Zomrel režisér a herec Patrice Chéreau

NETKY.SK • 8 Október 2013, 17:23 • 2 min
Zomrel režisér a herec Patrice Chéreau

PARÍŽ - Vo veku 68 rokov zomrel v pondelok francúzsky operný, divadelný a filmový režisér, scenárista, producent a herec Patrice Chéreau. Podľa denníka Libération bola príčinou jeho úmrtia rakovina pľúc.

slovakia

left justify in out

"Kultúrny svet trúchli. Francúzsko prišlo o umelca, ktorý bol jeho pýchou na celom svete," uviedol francúzsky prezident François Hollande.

Patrice Chéreau sa narodil 2. novembra 1944 v Lézigné a už ako 19-ročný režíroval divadelné hry. O dva roky neskôr založil vlastné divadlo na parížskom predmestí Sartrouville, od roku 1969 pôsobil tiež ako operný režisér a o šesť rokov neskôr nakrútil svoj prvý film - drámu La Chair de l'orchidée, ku ktorej napísal spolu s Jean-Claudom Carrierem aj scenár. Jeho najznámejšou snímkou je Kráľovná Margot (1994), ktorá získala nomináciu na Oscara a triumfovala na Medzinárodnom filmovom festivale v Cannes. Okrem toho nakrútil napríklad filmy Tí, čo ma majú radi, pôjdu vlakom (1998), Intimita (2001) alebo Gabrielle (2005). Ako herec sa zas predstavil v snímkach ako Danton (1983), Adieu Bonaparte (1985), Posledný Mohykán (1992) či Čas znova nájdený (1999).



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies