Zomrel renomovaný švédsky barytonista Ingvar Wixell

NETKY.SK • 10 Október 2011, 23:27 • 2 min
Zomrel renomovaný švédsky barytonista Ingvar Wixell

Zomrel renomovaný švédsky barytonista Ingvar Wixell

slovakia

left justify in out

img

Renomovaný švédsky barytonista Ingvar Wixell zomrel v sobotu vo veku 80 rokov. Informoval o tom dnes švédsky denník Dagens Nyheter.
Rodák z Luley na severe škandinávskej krajiny debutoval v roku 1955 ako Papageno v Mozartovej Čarovnej flaute na scéne Kráľovskej opery v Štokholme, ktorej zostal verný do roku 1967.
Umelcov repertoár charakterizoval v priebehu desaťročí široký záber. Wixellove kvalitné výkony mohli obdivovať návštevníci významných operných scén, vrátane londýnskej Covent Garden alebo newyorskej Metropolitnej opery, či festivalov v Glyndenbourne, Salzburgu alebo Bayreuthe. Tri desaťročia bol členom súboru Nemeckej opery v Berlíne.
Ešte v roku 1965 reprezentoval Švédsko v Neapole dokonca na Veľkej cene Eurovízie, v ktorej napokon obsadil desiatu priečku spomedzi 18 účastníkov.
Wixell mal v repertoári viacero postáv v dielach talianskych operných majstrov Verdiho a Pucciniho, spieval však aj titulné party v Donovi Giovannim alebo Eugenovi Oneginovi.
Naposledy sa publiku predstavil v roku 2003 v Malmö, kde žil až do smrti, v opere Ariadna z Naxu Richarda Straussa.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona