Zomrel renomovaný rakúsky tenorista juhoafrického pôvodu Johan Botha

NETKY.SK • 8 September 2016, 16:43 • 2 min
Zomrel renomovaný rakúsky tenorista juhoafrického pôvodu Johan Botha

VIEDEŇ - Rakúsky tenorista juhoafrického pôvodu Johan Botha, ktorého poznali na viacerých špičkových európskych scénach vrátane Viedenskej štátnej opery, kde stál od roku 1996 na pódiu viac ako 230-krát, už nie je medzi živými. Rodák z Rustenburgu na severe Juhoafrickej republiky (JAR) zomrel dnes vo Viedni vo veku iba 51 rokov na následky rakovinového ochorenia.

slovakia

left justify in out

Informáciu prinieslo internetové vydanie denníka Kurier s odvolaním s na umelcovu agentúru, ako aj tlačová agentúra APA s odvolaním sa na dobre informované spoľahlivé zdroje.

 

Umelec sa po debute vo vlasti presunul do Európy v roku 1990, kde pôsobil postupne v zbore Bavorských slávností a v nemeckom Kaiserslauterne ako Gustavo vo Verdiho Maškarnom plese. Už v roku 1993 sa po účinkovaní na viacerých ďalších nemeckých scénach presadil na scéne parížskej opery Bastille kreáciou v Pucciniho Madame Butterfly, aby sa čoskoro tešil z angažmánov v Štátnej opere a Komickej opere v Berlíne.

 

Vo Viedni sa najskôr predstavil ako Rodolfo v Pucciniho La Bohéme na scéne Ľudovej opery (Volksoper), aby napokon 20. februára 1996 debutoval ako Cavaradossi v Pucciniho Tosce na scéne tamojšej štátnej opery.

 

Postupne sa v jednej z najväčších operných scén planéty predstavil Botha v rakúskom hlavnom meste v dielach Richarda Straussa i Richarda Wagnera, nechýbal na silvestrovských galakoncertoch ani na slávnostnom večere pri príležitosti 50. výročia znovuotvorenia Viedenskej štátnej opery (2005) či rozlúčke s odchádzajúcim šéfom scény Ioanom Holenderom (2010).

 

Zosnulý spolupracoval nielen so stálicami opernej scény, ale aj s dirigentmi svetového kalibru ako Claudio Abbado, Daniel Barenboim, Riccardo Chailly alebo Zubin Mehta. V zámorí stál za dirigentským pultom pri jeho vystúpeniach v Metropolitnej opere v New Yorku nezriedka James Levine.

 

Po vážnych zdravotných problémoch súvisiacich s vlaňajším diagnostikovaním nádorového ochorenia sa tenorista iba v júni vrátil na opernú scénu, a to v Budapešti vo Wagnerovom opuse Siegfried. Po návšteve vo vlasti sa však jeho zdravotný stav dramaticky zhoršil, takže jeho vystúpenia v operách Aida a Turandot v priebehu jesene 2016 vo Viedenskej štátnej opere zostanú navždy iba nerealizovaným plánom.

Botha bol rakúskym občanom od roku 1998.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies