Zomrel Reaganov hovorca zranený pri atentáte z roku 1981

NETKY.SK • 5 August 2014, 07:15 • 2 min
Zomrel Reaganov hovorca zranený pri atentáte z roku 1981

WASHINGTON - Vo veku 73 rokov zomrel bývalý tlačový tajomník Bieleho domu James Brady, ktorý v roku 1981 utrpel ťažké zranenia pri pokuse o atentát na vtedajšieho prezidenta USA Ronalda Reagana. Oznámila to dnes bez ďalších podrobností Bradyho rodina.

slovakia

left justify in out

K atentátu došlo 30. marca 1981 pred hotelom Hilton vo Washingtone. Prezident a niekoľko ďalších osôb, vrátane Bradyho bolo vážne zranených, nikto však neprišiel o život. Strelec bol uznaný za nepríčetného a poslaný do psychiatrickej liečebne. 

 

Samotný Reagan sa zo zranení pomerne rýchlo uzdravil; James Brady však následkom streľby utrpel nezvratné poškodenie mozgu, zostal ochrnutý na spodnú časť tela a pripútaný na invalidný vozík. Po tejto udalosti sa Brady stal jedným z popredných bojovníkov za sprísnenie zákonov upravujúcich vlastníctvo strelných zbraní. 

 

Po Bradym je pomenovaný federálny zákon z roku 1993, ktorý v USA zaviedol preverovanie záujemcov o kúpu ručných zbraní. Jeho meno nesie aj miestnosť, v ktorej sa denne konajú tlačové brífingy Bieleho domu. 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies