Zomrel prvý zvolený černošský senátor Edward Brooke

NETKY.SK • 4 Január 2015, 09:58 • 2 min
Zomrel prvý zvolený černošský senátor Edward Brooke

WASHINGTON - Vo veku 95 rokov zomrel v sobotu Edward Brooke, prvý americký černošský senátor zvolený priamo voličmi. Oznámila to dnes agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Republikánsky politik Brooke bol v roku 1966 zvolený do Senátu USA za štát Massachusetts a pôsobil v ňom dve funkčné obdobia, celkovo 12 rokov. Jeho opätovnému znovuzvoleniu zabránili obvinenia z nekalých praktík pri vedení osobných financií.
      

Zomrel v sobotu prirodzenou smrťou vo svojom domove v meste Coral Gables na Floride, uviedla agentúra AP.
      

Americký prezident Barack Obama vo svojej kondolencii ocenil Brookov výrazný príspevok k boju za občianske práva a ekonomickú spravodlivosť v Spojených štátoch. V roku 2009 dostal bývalý senátor za svoje politické zásluhy Zlatú medailu Kongresu USA.
      

Dvaja Afroameričania slúžili v Senáte už krátko po americkej občianskej vojne z rokov 1861-1865. Žiaden z nich však nebol zvolený priamo voličmi, keďže v tom čase senátorov nominovali legislatívne zbory jednotlivých amerických štátov.
      

Ďalší černošský senátor po Brookovi bol zvolený až v roku 1993, keď kreslo za štát Illinois získala demokratka Carol Moseley Braunová.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies